'Help, wat voer ik mijn allergische hond?'

Gepubliceerd op 2 april 2021 om 17:04

Heeft je hond een voedselallergie? En zit je met je handen in het haar wat je hem nog wél kunt voeren?
Geen nood, hij kan écht nog wel iets eten. Speciaal voor allergische honden ontwikkelden wij bijvoorbeeld zogenaamde ‘eliminatie’ vleesproducten.

Bij een voedselallergie heeft je hond of kat een allergie ontwikkeld voor een eiwit in het voer. Dit kan door vlees ontstaan, maar ook door soja, rijst, kip, tarwe, maïs, melkproducten, eieren, lam en gist. Afhankelijk van hoe gevoelig je viervoeter is, kunnen deze ingrediënten zorgen voor klachten. Dit betekent niet dat dit de enige oorzaken kunnen zijn van allergie (zie grasallergie, vlooien, etc.).

 

Symptomen van voedselallergie

– Huidklachten: jeuk, kale plekken, huidschilfers, zwellingen
– Ontstekingen: bijvoorbeeld oorontsteking
– Darmklachten: bijvoorbeeld buikpijn, overgeven, diarree
– Astmatisch: hoesten
– Rode, geïrriteerde ogen

Toch betekenen bovenstaande stappen niet altijd direct dat je hond een voedselallergie heeft. In maar liefst 80% tot 90% van de gevallen schijnt de oorzaak ergens anders te liggen. Bijvoorbeeld door vlooien, de wisseling van het seizoen, een veranderende omgeving of een nieuw wasmiddel. Probeer goed na te gaan wanneer de klachten ontstonden. Vraag een dierenarts of voedingsdeskundige hiervoor om hulp.

 

Hoe los ik de allergieklachten op?

Belangrijk is om eerst helder te krijgen waardoor de klachten ontstaan. Is het door bijvoorbeeld rund of vis of iets heel anders? En ook: welk voer zorgt niet voor problemen? Om hierachter te komen, zet je een eliminatiedieet op. Hierover schrijven wij later meer in onze blog ‘Eliminatiedieet: hoe het werkt’.

Daarbij is het ook erg belangrijk dat de darmen van je viervoeter herstellen. Wij raden je dan ook aan om geen brokken te voeren. Voer minimaal acht weken één soort voeding.

 

Wat voer ik?

– Vers vlees
– Gedroogde rauwe vleesvoeding

Honden en katten reageren in het algemeen erg goed op de overstap naar vers vlees, omdat het goed bij hun behoeften past. Voordeel: vaak verdwijnen ook de klachten die niet bij voedselallergie horen. Bijvoorbeeld jeuk en een slechte vacht.

 

Alroda: één vleessoort

Een goed voorbeeld van een product voor het eliminatiedieet zijn de producten van Alroda. Neem bijvoorbeeld de Alroda Bosduif. Vers vlees rolletjes van 100% duif. We gebruiken het hele dier, zonder het darmpakket, voor de worst. Omdat Alroda van maar één diersoort wordt gemaakt, is het uitermate geschikt als eliminatiedieet. De rolletjes zijn 245 gram en handig om mee te nemen.

Bron: www.darf.nl 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.